Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lund Observatory

Astronomiforskning har bedrivits här i Lund ända sedan universitetet grundades. År 1667 utnämndes Anders (Andreas) Spole till professor i matematik som "Cosmographus et Ptolemaicus" och undervisade bl.a. i teoretisk astronomi, sfärisk trigonometri och seglingskonst. Genom seklen sedan dess har många kända astronomer studerat och arbetat här, inklusive Alex Möllner, C.V.L. Charlier, Knut Lundmark, Frida Palmér och Carl Schalén.

Astronomiforskningen har genom århundraden varit placerad på flera platser i Lund, inklusive Kungshuset och gamla observatoriet i Stadsparken, och vi har även haft ett observatorium ute på Jävan, öster om Lund.

De senaste ca 20 åren har Lund Observatory funnits på Sölvegatan 27, som råkar vara Lunds högsta punkt. Där har astronomerna en samling både historiska instrument och moderna teleskop som används i undervisningen. För sin forskning är våra astronomer involverade i att designa, bygga och använda internationella observationsanläggningar och rymdteleskop, och dataanalysen görs ofta på större beräkningscentra som LUNARC här i Lund.