Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Beräkningsbiologi och biologisk fysik

Beräkningsbiologi och biologisk fysik, CBBP, är en av forskargrupperna inom Institutionen för astronomi och teoretisk fysik. Vid CBBP bedrivs forskning och undervisning inriktad på att utveckla en teoretisk och beräkningsfysisk verktygslåda samt att tillämpa dessa verktyg på problem som uppstår inom biologi och medicin.

Forskning vid CBBP täcker ett stort antal tvärvetenskapliga områden, vilket ofta innebär nära samarbete med experimentella forskare inom medicin, biologi och/eller fysik. Forskargruppen utvecklar och tillämpar maskininlärningstekniker på en mängd olika problem, utvecklar modeller av makromolekyler och cellsystem och undersöker biologiska processer genom statistiska metoder och bildbehandling.

Kurser som hålls av CBBP behandlar användbara beräkningsverktyg som numerisk integration, optimering och djupinlärning, men också mer grundläggande ämnen som statistisk fysik. Examensarbeten för kandidat- och masterstudenter är i allmänhet tydligt kopplade både till aktuella forskningsämnen och till de färdigheter som undervisas i våra kurser.